Členové plzeňského Military Car clubu včera ráno nakládali v Plzni svá historická válečná vozidla na kamiony. Míří na oslavy 80. výročí vylodění v Normandii. Dnem D, jak se jmenuje památný den vylodění spojeneckých vojsk na plážích na severu Francie, je 6. červen.
Není to nic lehkého naskládat na dva kamiony téměř dvě desítky historických jeepů, s nimi tři motorky Harley Davidson, na jakých v květnu 1945 dorazily do Plzně příslušníci americké Military Police a navíc ještě lehký nákladní automobil dodge nacpaný vybavením pro postavení kempu ve Francii a nezbytnými sudy s pivem.
Kromě řidičů kamionů pomáhal s najížděním historických vozů Pavel Blahout. Především couvajícím řidičům ukazoval, jak mají stočit kola, kdy pořádně šlápnout na plyn nebo brzdu, aby auta najela přesně tam, kam měla, a mohli je pak pořádně zabezpečit před jízdou.
„Nájezd na kamion není žádná legrace. Musíte hodně opatrně, aby auto při najíždění nesjelo. V Normandii byl náš klub pětkrát. Letos to tam má být velké. Uvidíme,“ řekl Pavel Blahout.
S jeepem najížděl do kamionu také režisér Václav Marhoul, který je členem plzeňského MCC klubu. „Marná sláva, tomuhle autu je také 80 let, vyrobené bylo v dubnu 1944. Před cestou musíte všechno zkontrolovat, vše promazat a připravit, abyste se na místě pokud možno vyhnul co nejvíce problémům. Nikdy nevíte, co se může stát, sama cesta je cíl,“ podotkl Marhoul, když ze svého auta uvolňoval plátěnou střechu před jeho naložením na kamion. Připustil, že z letošní Normandie má určité obavy. „Každé to páté výročí je specifické počty sběratelů a návštěvníků. Někde jsem viděl reportáž, že by tam snad letos mělo být devět milionů lidí. Popravdě řečeno, jestli mám z něčeho obavy, tak z toho, že bude Normandie přecpaná,“ řekl Marhoul.
Včera dopoledne vyjely kamiony následované autobusem s účastníky z Plzně. Dnes by lidé i technika z klubu měli být ve Francii.
Šéf plzeňského Military car clubu Martin Dlouhý řekl, že členové s technikou se budou v Normandii eúčastnit řady akcí nejen na plážích. Dvě akce tam pořádá i město Plzeň. Do 6. června chtějí navštívit mnoho pamětních míst a pomníků v okolí kempu. „Akce města Plzně jsou v Trévicres a Arromanches-les-Bains, kde je nové muzeum a bude se tam instalovat pamětní deska druhé obrněné brigádě,“ shrnul Dlouhý.
Dohromady má na oslavách Dne D klub asi 70 členů s 27 kusy techniky. Několik odvážlivců jelo z Čech do Normandie po vlastní ose.
Letošní Den D berou jako předzvěst Slavností svobody v Plzni v příštím roce. „Je tam postaveno mnoho historických táborů různých zemí, velké burzy sběratelů, ohromné množství techniky. Něčím se tam vždy inspirujeme. Letos v Normandii budeme propagovat i oslavy konce války, protože Normandií to vlastně začalo a u nás v květnu následujího roku skončilo,“ shrnul Martin Dlouhý.
Miloslav Nevečeřal, který včera v Plzni trpělivě čekal desítky minut ve svém jeepu na nalodění na kamion, jak tomu říkal, má podle svých od vedení klubu speciální úkol. „Šestého června přesně v půl sedmé ráno musíme být na pláži Omaha a nabrat tam trochu písku,“ prozradil Nevečeřal.

Mladá fronta DNES | 01.06.2024 | Rubrika: Plzeňský kraj | Strana: 13 | Autor: — Petr Ježek | Vytištěno: 77 623 | Prodáno: 68 128 | Čtenost: 387 263 | Vydavatel: Mafra, a.s.
Foto: Martin Polívka, MAFRA